Fundering

Welke soorten fundering maken zijn mogelijk?

Een schuur, berging of garage maken begint met grondwerk en bouwen van een goede fundering. Bepaal zo welk type fundament (steen, beton, hout of staal) goed bij je nieuwbouw plannen past.

Een fundering kun je op verschillende manieren maken. De best te ontwerpen en gebruiken uitvoering is naast soort opbouw en begane grondvloer type afhankelijk van verschillende factoren.

 

Omstandigheden die bepalen welk soort fundering je kunt bouwen:

– De verticale belasting – opbouw van hout, steen of beton
– De windbelasting – een klein houten schuurtje waait eerder weg dan dat verzakt ­čÖé
– Grondslag ter plaatse- bepaald of je de grond als “bekisting” gebruike kunt
– Diepte van de vaste grondslag, ook wel “de vaste” genoemd
– Draagkracht van de grond – de belasting bepaald de aanlegbreedte
– Persoonlijke voorkeur (deels) – fundering op staal, stroken, sleuven of palen

 

Fundering met bouwvergunning

Wanneer je een bouwvergunning hebt moeten aanvragen, is hiervoor ook een funderingsplan ingediend. Deze wordt normaal gesproken door de maker van de Bouwtekening (het bestek) gemaakt. Dit kan een architect zijn, maar ook een bouwkundig tekenaar van een klusser of plaatselijke aannemer.

De uitvoering wordt bepaald na onderzoek van de situatie ter plaatse (op genoemde punten), wensen van de opdrachtgever (jij dus) en bouwkundige details. Hiermee worden de principedetails van het fundament bepaald. De volgorde en snelheid van bouwen gaat bij groot werk volgens Bouwplanning.

De hele constructieve opbouw wordt normaal gesproken door een constructeur (bouwkundig ingenieur) berekenend en bepaald aan de hand van alle bouwkundige gegevens. Deze berekening is bij de aanvraag door de gemeente goedgekeurd. De fundering moet dan ook conform bouwvergunning uitgevoerd worden.

Wijzigingen op de bouwvergunning zijn later nog wel mogelijk, maar moeten dan opnieuw goedkeuring krijgen van je gemeente. De afdeling bouw en woningtoezicht gaat hierover, de bouwinspecteur controleert de uitvoering in het werk. Het belastingtarief wisselt soms, bekijk het actuele percentage BTW Bouw.

 

Fundering uitvoeringen (soorten)
In de basis zijn er enkele fundering uitvoeringen mogelijk. Per soort zijn er weer verschillende varianten en combinaties in uitvoering mogelijk. De verschillende soorten fundament zijn:

 • Verankering (hoekje of anker montage)
 • Fundering op staal (stroken van beton of steen / plaatfundering van beton)
 • Paalfundering (palen van hout staal of beton)

Deze fundamenten zijn er in de varianten prefab (beton) en in het werk gemaakte uitvoering.

Technische uitvoering (toepassingen)
Over de technische uitvoering van fundamenten is veel te vertellen. Een houten schuur of berging heeft een andere uitvoering fundament nodig dan een van steen gemetselde garage , serre aanbouw of luxe blokhut.

Ontdek welk type waarvoor wel geschikt is voor het een en waarom anderen juist niet voor het ander. Gecombineerd laten uitvoeren met bestratingswerk kan financieel voordeliger uitpakken.

Lees hiervoor over de verschillen tussen verankering, fundering op staal, en verschillende uitvoeringen ┬ápaalfundering┬áverder op de volgende pagina’s.

 

“Verschillende soorten fundering maken zijn mogelijk”

2 Comments

 • J.A. de Lange schreef:

  Helder en begrijpelijk voor mij. Geeft mij voldoende handvatten om een eenvoudige houten schuur te bouwen. De fundatie was voor mij het belangrijkste.

  • admin schreef:

   Bedankt voor uw leuke reactie, fijn te horen dat we u vooruit hebben kunnen helpen. Belang en voorbereiding van een doordachte fundering wordt nog wel eens onderschat. Een goede fundering maken is het halve werk.

   Succes met zelf bouwen van uw houten schuur!