Houten schuur

Hoe een houten schuur bouwen

Een houten schuur of bering bouwen geeft veel extra ruimte en mogelijkheden. Minder spullen in huis en veel bergruimte voor tuinbenodigdheden, fietsen, gereedschap, auto of hobbyruimte.

Een nette en goed uitgevoerde schuur zorgt hiernaast ook nog voor waardevermeerdering van je eigen woning.

Ook bij een huurhuis mag je meestal wel een schuur plaatsen. Vraag hiervoor altijd wel vooraf toestemming van de huiseigenaar. Hou er rekening mee dat je gebouwde schuur bij verlaten van het pand afgebroken moet worden. Mogelijk wil de nieuwe bewoner of eigenaar deze overnemen of plaats deze bij een ander Huurhuis. En anders kun je de schuur altijd nog verkopen of demonteren en zelf meenemen en herbouwen.

Stappenplan voor bouw houten schuur
Een houten schuur of tuinhuisje is de meest goedkope oplossing om extra ruimte te maken. Deze kun je bij je huis plaatsen op het perceel, op het stuk grond van je moestuin of bij je bedrijf als extra bedrijfsruimte of opslag. Hoe geld besparen en kosten bewaken lees je onder Verbouwing Financieel. In het stappenplan gaan we uit dan een schuur bij je huis, omdat dit het meest gangbaar is. Elke andere situatie verloop in basis volgens hetzelfde principe.

 

Liever schuur laten bouwen? Beperkt bouwkosten door goed prijzen vergelijken!

 

Klussen Snel & Goedkoop uitgevoerd in Nederland en België>>

Schuur opbouw
De nieuwbouw schuur welke we hier beschrijven heeft de volgende opbouw:

Kijk voor andere bouwplannen zeker ook bij de aanbevolen bouwlink selectie.

Ook als je een houten schuur met afwijkende uitvoering wil bouwen is deze info bruikbaar. We geven handige bouw tips en verwijzen naar verschillende bouwmethoden door. Ook handig bij het monteren van een prefab bouwpakket.

Kijk voor een houten schuur met beton fundering en stenen borstwering bij garage bouwen.

Situatie
We gaan er vanuit dat de berging vrijstaand in de tuin achter het huis geplaatst wordt. In de huidige situatie is er op die plaats gras met een border. Deze worden deels opgeofferd voor de nieuw te bouwen berging, het uitgelezen moment voor je Tuinontwerp maken of tuinplan, bestrating en beplanting Laten Herzien.

Model schuur
We kiezen voor een model houten schuur met hellend dak. Er komt een dubbele deur in en een raam met glas aan de tuin-zijde. Het hellende dak heeft dragende sporen en een Bitumen dakbedekking. Ook hun je kiezen voor een golfplaten, Dakpannen of een stalen pannendak (ofwel dakpanplaten). Met een kunststof mastgoot voeren we het hemelwater af via de riolering. Een goed idee is misschien op hiermee ook een regenton te vullen om de tuin mee te besproeien, de keus is aan jouw.

De werkwijze voor een stenen schuur met plat dak vind je onder garage bouwen.

Technische voorzieningen (E en WTB)
In de schuur komt elektriciteit voor verlichting en wandcontactdoos stroom. Binnen monteren we TL verlichting voor goed werklicht en buiten een oriëntatie lichtpunt. Tevens leggen we water (koud) en monteren we binnen een uitstortgootsteen.

Buiten komt een waterkraan om de Tuinslang op aan te sluiten of tuin Irrigatiesysteem. Voor afvoer van het hemelwater (hwa) leggen we een riolering die aansluit op de bestaande huis-riolering. Lees over aanleggen en prijzen alles op pagina E-installaties over elektra aanleg en WTB-installaties voor loodgieterswerk.

Bepaal afmetingen schuur
Bepaal hoeveel ruimte je nodig hebt, in lengte, breedte en (sta) hoogte. En kies de deurafmeting en bedenk of je ook kozijnen voor daglicht wenst. Met vooraf goed Kozijn Prijzen Vergelijken hou je de gevelelement kosten binnen budget. Weet goed wat er allemaal in moet passen, nu en in de toekomst. Hou hierbij rekening met vrije loopruimte. Of hoeveel werkruimte je nodig De minimale binnen afmetingen zijn hiervoor dus van belang. Hou hierbij uiteraard ook rekening met de beschikbare perceel grootte.

Download uitgewerkte tekeningen van Diverse Schuur Modellen>>

Bouwvergunning of meldingsplicht
Vooral de afmeting en de locatie is bepalend of je een bouwvergunning nodig hebt, een meldingsplicht hebt of vergunningvrij bent. Onderzoek wat je nodig hebt op onze pagina over vergunningen, dit kan een Betaalbare Architect goed voor je uitzoeken. Ook kan een Aannemer Bouwen en compleet met vergunning opleveren. Voordat je verder gaat met de werkzaamheden hieronder moeten de eventueel benodigde vergunningen rond zijn.

Volledig zelf bouwen of bouwpakket
Als je heel handig bent, kun je overwegen de scheur helemaal zelf te bouwen. Enige kluservaring is hierbij zeker gewenst. Je moet een Bouwtekening maken, aansluitdetails bedenken, bouw Materiaal kopen en op maat zagen. En dit vervolgens zelf plank voor plank opbouwen en afwerken.

Wanneer je minder kluservaring hebt, maar wel redelijk handig bent, lukt zelf bouwen met een kant en klaar bouwpakket vast wel. Het Kussen handboek komt hierbij goed van pas. Ook voor de Ervaren Timmerman laten uitvoeren is goed te overwegen. De prijzen van een zelfbouw schuur bouwpakket zijn vaak verrassend laag, de bergingen hebben een goed uiterlijk en zijn doorgaans van goede kwaliteit.

Als je zelf helemaal geen bouwervaring hebt of onhandig bent, kun je het beste de schuur laten bouwen en afwerken. Het afwerken kun je eventueel zelf uitvoeren. Lees hoe je een klus geheel of deels goed kunt uitbesteden op een schuur laten bouwen. Ontdek de kostprijs van alle Verschillende Onderdelen.

Vooraf weten waar je aan toe bent is wel zo prettig. Het is altijd verstandig voor uitvoering enkele prijzen te ontvangen. Nu kun je dit snel in een keer regelen met Bouwoffertes aanvragen.

Bouwtekening
Bij een bouwpakket zit normaal gesproken altijd wel een bouwtekening van de te bouwen schuur. Als je vooraf inspiratie zoekt de schuur zelf gaat bouwen of laat bouwen, is een voorbeeldtekening heel handig. Tekening info en voorbeelden voor een schuur bouwen vind je op deze Tekeningen site.

Planning
Ook een  klein werk als een schuur moet je plannen, dit geeft inzicht voor inkoop en werkzaamheden. Ontdek meer over het lezen, aandachtspunten en maken van en tijdschema op Bouwplanning.

Berekeningen nodig? Gebruik DEZE ONLINE REKENTOOLS>>

Fundering
We bouwen een schuur met een houten fundering. Dit voldoet prima voor een kleine berging tot grote schuur voor thuisgebruik. Denk in geval van een kruipruime aan Ventilatieroosters. Let op dat het hout onder de grond van goede kwaliteit is tegen houtrot. Een palenfundering van Azobe is hiervoor zeer geschikt. Azobe is duurzaam hardhout en kan goed tegen zonder weg te rotten. Het wordt hierom zelfs gebruikt voor damwanden en sluisdeuren.

Grondwerk
Uit de tuin verwijderen we de graszoden en verpoten de perkplanten uit de border. Middels piketten met hiertussen metseldraden gespannen zetten we de fundering uit. De Azobe palen met een grote voorhamer in de grond slaan tot op de juiste diepte. Pas op dat je het kopse hout niet beschadigd, gebruik daarom een houten hamer. Gebruik bij een staken hamer een balk waarop je slaat, zo beschadig je het kopse hout niet. de Bij een staken Begin met de hoekpalen en drijf vervolgens de tussenpalen op diepte de grond in.

Optioneel kun je als fundering ook stalen grondankers gebruiken waarin je de staanders kunt vastzetten. Deze zijn er in slag-uitvoering en meer professionele boor-uitvoering.

Hoogte Peil + maaiveld
Bovenop de grondpalen monteer je horizontaal de grondregels (ook van Azobe) volgens funderingsdetail. Zorg dat deze volledig waterpas is en met de bovenkant op de juiste diepte zit. Dit noemen we het Peil (P in mm +/- mv) ten opzichte van het maaiveld (mv).

Zorg altijd dat de bovenkant vloer (afwerkvloer) binnen minimaal een paar centimeter hoger is dan het maaiveld. Dit voorkomt inwatering en schimmels door een drassige vloer.

Schuur elementen opbouwen
Bij het bouwpakket zit altijd ook een handleiding met tekening voor het opbouwen van de schuur. Bij zelfbouw kun je zelf Bouwtekeningen Maken. Lees deze ook goed door voordat je met de bouw van je schuur begint. Pas als alles helemaal helder en duidelijk is, begin je met de opbouw van je schuur.

De bouwvolgorde van een schuur bouwpakket is globaal als volgt:

Voorbereiding
– Onderzoek of je een vergunning nodig hebt, zo ja vraag deze aan
– Laat Constructie Berekenen of bereken houten balkaag afmetingen zelf
– Maak een Bouwplanning met uit alle te voeren werkzaamheden
– Vergelijk pakket met elementen Prijs Bouwmaterialen
– Laat het pakket Bezorgen of haal zelf op met een Huur Busje
– Controleer of alle onderdelen compleet geleverd zijn
Bouwen zonder risico? Overweeg dan afsluiten van een CAR Verzekering

– Constateer onvolkomenheden en gebreken voordat je gaat bouwen
– Maak het werkterrein vrij van obstakels, voor afval afvoer Huur Aanhanger
– Diverse Schutting bouwen tips zijn hierbij ook goed bruikbaar
– Zorg voor een vlak grond pakket (dagelijks werk voor Stratenmaker)

Fundering werkzaamheden
– Zet het funderingsplan zorgvuldig uit
– Graaf de zwarte grond af, bij voorkeur tot op vaste grondslag
– Graaf gelijk elektra grondkabel en hemelwater riolering in
– Breng schoon zand pakket aan (vraag eventueel Onderaannemer)
– Sla de paalfundering (of funderingsankers) in de grond
– Monteer de randbalk van de fundering
– Optie; voorzie vrijdragende vloer optioneel van Kruipruimte Isolatie
– Controleer de fundering op haaksheid *

Ruwbouw werkzaamheden
– Zet de hoekbalken verticaal, 2-zijdig te lood (gebruik hiervoor een waterpas)
– Schoor de hoekbalken af (werkwijze gelijk als Schutting bouwen)
– Plaats hier nu de staanders tussen
– Monteer de muurplaat rondom op de hoekbalken en tussenstaanders
– Stel de Deurkozijnen op de juiste plaats (let goed op hoogte peilmaat (P+mv)
– Bij losse planken; Monteer de planken of potdeksels horizontaal **
– Breng optioneel voor sluiten gevelelementen Isolatieplaten aan
– Bij elementen; Stel de elementen tegen de staanders en monteer deze vast ***
– Monteer boeien en gootkolssen
– Monter de mastgoot rondom en sluit deze eventueel aan op riolering
– Breng de waterdichte dakbedekking aan (Meer dakbedekking info)
– Leg de voertegels in het zandbed en tril deze aan (kan ook door Hovenier)
– Monteer de Gevelelementen als venster- en raamkozijnen

Verdien Geld met Dagelijks ACTUELE PRIJSVERGELIJKERS>>

Afbouw werkzaamheden
– Hang ramen en deuren af en stel deze na
– Monteer het hang & sluitwerk ****
– Monteer kranen en uitstortgootsteen en sluit deze aan
– Monteer optioneel voldoende Ventilatieroosters
– Bevestig armaturen binnen en buiten
– Werk de schuur af met de juiste kleur verf of beits (of Laat Schilderen)

Schutting plaatsen
Wil je ook een schutting of hekwerk plaatsen bij je schuur? Laat Schutting Monteren of download dan zeker het handige Schutting Plaatsen Stappenplan!

Geniet van je nieuwe schuur of berging (onderhoud)
Nu kan het genieten beginnen, doe dat dan ook vooral en start bijvoorbeeld met een Mooie Inrichting. Mochten er na verloop van tijd nare luchtjes ontstaan, is dit vaak het gevolg van onvoldoende ventilatie. Waardoor zwammen ontstaan, deze goed te behandelen met tips over schimmel in huis verwijderen.

Onderhoud schuur
Vergeet ook het periodieke onderhoud niet. Kijk zeker 1x per jaar alle onderdelen zorgvuldig na. Voer periodiek Preventief Onderhoud uit en doe Herstelwerkzaamheden altijd direct als dit nodig is.

Zo blijft de schuur of tuinhuisje in topconditie, tijdig onderhoud en goede schuur kwaliteit kopen kost het minste geld.

 

Schuur laten bouwen

Zonder eigen inspanning is het misschien nog wel meer genieten. Betaal niet meer dan nodig is, Vraag prijsopgave bij verschillende bouwbedrijven. Of doe zelf het leuke werk zelf en laat alle Lastige Werkzaamheden over aan Specialisten… 😉

 

Aandachtspunten schuur bouwen

Extra uitleg bij bovenstaande een schuur bouwen info

* Controleer de fundering op haaksheid. Dit kan door diagonaal te meten, de maat tussen de schuin tegenoverliggende hoeken moet precies gelijk zijn. Als er maatverschil is van enkele centimeters, is de fundering niet haaks. Herstel deze hoek en doe een controle-meting. Als de fundering niet haaks is, kom je deze maat-afwijking hogerop zeker weer ergens tegen.

** Begin beneden en werk naar boven toe.

*** Gebruik het bevestigingsmateriaal als hoekjes, spijkerplaten, schroeven, balkdragers, enz.

**** (kies bij opslag waardevolle spullen voor veiligheid sloten en VH-beslag).

 

Ontdek meer praktische bouwtips hier, ga voor bouwadvies naar huis verbouwen.

 

“Een houten schuur bouwen doe je zo, bekijk ook alle bouwlinks