Tuinhuisjes

Ontdek alle soorten tuinhuisjes

Tuinhuisjes zijn er in vele verschillende soorten, maten en uitvoeringen.
Maar welk tuinhuis past het best bij jouw opberg probleem, huis en budget?

Zoek een tuinhuisje altijd met zorg uit zodat je wel overwogen koopt. Met deze duidelijke uitleg, bouwkundig advies en praktische tips kies je eenvoudig zelf jouw ideale tuinhuis.

Weet zo welk model uitvoering beging je nodig hebt en welk materiaal de voorkeur heeft. Vergelijk de prijs van verschillende types tuinhuisjes met de geboden kwaliteit. Met onafhankelijk advies uit eigen ervaring helpen we je het beste tuinhuis kopen voor een lage prijs.

Zelf bouwen of laten bouwen
Wie handig is kan zelf een tuinhuisje bouwen. Maar vaak zijn de kant en klaar bouwpakket zo voordelig en goed dat deze ook voor de vakman te overwegen zijn. Raadpleeg bij twijfel het klussen handboek vol tips.

Als je de bouw van een tuinhuis niet zelf kunt of wil uitvoeren, besteed je dit uit aan een zzp-er, HovenierTimmerman of Aannemer. Ook zijn er leveranciers van bergingen die naast leveren ook monteren.

Ter inspiratie kun je ook vele voorbeeld tekeningen downloaden. Waar je ook voor kiest, is het verstandig de info hier goed door te lezen. Dan weet je waarop te letten bij aanschaf en inkopen van een tuinhuisje. Dit is je prijs kwaliteit garantie voor succesvol bouwen.

Soorten tuinhuisjes
Er zijn veel verschillende schuren en soorten tuinhuisjes verkrijgbaar. Deze zijn in te delen naar model, herkomst en materiaalgebruik. Elk type is in bijna ieder formaat en kleur verkrijgbaar, dit gaat ook op voor luxere Serres.

Modellen
Het uiterlijk van een tuinhuis wordt grotendeels bepaald door de vorm van de plattegrond en uitvoering van het dak. De plattegrond is meestal rechthoekig of vierkant, ronde of gesegmenteerde wanden komen minder voor. Een rechthoekig model is ook het meest praktisch en biedt veel bergruimte. De kleur verf kun je altijd laten aanpassen door Schildersbedrijf of later nog wijzigen.

Het dak ofwel de kap is er in verschillende uitvoeringen. De meest voorkomende kapconstructie zijn:

 • Zadeldak, dit is het traditionele puntdak
 • Wolfskap, dit is een zadeldak met wolfseinden. Geeft sfeer van oude boerderijen
 • Schilddak, een kap met 4 schuine kanten, de kopgevels lopen in een punt
 • Lessenaarsdak, de schuine kap loopt af naar 1 zijde
 • Rond of Puntdak (pyramide), een 5 hoek of 8 hoekige wanden komen uit in 1 punt
 • Knikdak, hol of bol gebroken dak als een oude boeren schuur model
 • Platdak, dit is helemaal vlak en wordt veel voor aanbouwen gebruikt

Hiermee zijn de meest gangbare kapconstructies voor schuren en tuinhuisjes bekend. Kijk voor meer info op deze daken site.

Herkomst
Een andere indeling van tuinhuisjes in naar herkomst van origine in te delen. Ieder land of streek heeft zo met een eigen sfeer. Enkele voorbeelden naar herkomst zijn:

 • Blokhutten, Tiroler Oostenrijks model met of zonder buiten overkapping
 • Houten huis, Scandinavisch kleurrijk met luiken
 • Theehuis, romantisch model naar Engelse gebruik
 • Serre, strak design tot klassieke landelijke uitstraling
 • Kubistisch, strak rechthoekig model naar Nederlandse school

Materiaalgebruik
Veel gebruikte materialen voor tuinhuisjes komen uit de natuur. Denk aan hout, steen, beton, staal en keramiek (dakpannen). Dit wordt nu praktisch aangevuld met metalen als glas, kunststof en bitumen. Bij een luxe uitvoering is zelfs een rieten kap op het tuinhuis mogelijk. Per onderdeel vind je hier online alle gebruikelijke materialen voor tuinhuisjes en diverse keuzemogelijkheden.

Technische uitvoering
Wat voor de leek misschien niet interessant lijkt, maar voor de techneut des te meer is de technische uitvoering. Welk type fundering is nodig, hoe zit de opbouw in elkaar en wanner is het wel een duurzaam dak. Lees hierover alles op de meer technische pagina’s.

Waar tuinhuisje kopen
Er zijn verschillende aanbieders van kant en klare tuinhuisjes. Deze bieden bouwpakketten aan, de prijs en kwaliteit van deze leverancier is zeer goed. Sommigen Klusbedrijven kunnen een bouwpakket het huisje ook bij jouw komen plaatsen.

Een betrouwbare goede online aanbieders van goedkope tuinhuisjes vind je hier.
Als je het tuinhuis naast leveren ook wil laten plaatsen, vraag dan hier een offerte aan.

Kijk ook bij schuur bouwen info en houten schuur bouwen advies.

Het ideale tuinhuis heb je zo snel gevonden, vergelijk Verschillende Prijzen online!

Uitleg van gebruikte termen (hier meer bouwtips)
* ihw staat voor in het werk

** WBP is een kookvast verlijmde multiplexplaat, hierdoor geschikt voor buiten gebruik.

“Tuinhuisjes zijn te koop in vele uitvoeringen, prijzen en kwaliteiten”

One Comment

 • Meruert schreef:

  Wat heerlijk voor je dat je een tuinman voor je tuinhuisje gevonden hebt. Dat is weer een zorg minder he? Hij heeft goed werk geleverd zie ik he? Hennie ik maak het even kort want ik moet nog zoveel tuinhuisje blogs lezen. Ik ben een paar dagen weg geweest en dan wil ik toch wel even kijken wat iedereen geschreven heeft. Ik ben zo blij met de pinakels joh. Ik wens je een fijne week, Liefs Anneke