Verankering

Verankering als lichte fundering voor simpel schuurtje

Voor een klein houten schuurtje of tuinhuisje bouwen is een zware fundering niet altijd noodzakelijk. Een verankering als lichte fundering is vaak al voldoende voor bevestiging aan de vloer of grond.

Het meest simpele is bouwen zonder een echte fundering te hoeven maken. Plaats hiervoor wanden van berging of schuurtje direct op een (verharde) ondergrond. Een vloer van bestaande of Nieuw te leggen tegels of Klinkerbestrating kan een prima ondergrond zijn. Voorwaarde hierbij is dat deze stabiel en redelijk vlak ligt. Enige verankering aan de grond is altijd wel noodzakelijk om risico van verschuiving op opwaaien door wind te voorkomen.

 

Bouwen op bestaande of nieuwe ondergrond
Plaats wanden van de berging of het schuurtje direct op een (bestaande) verharde ondergrond van tegels of klinkerbestrating plaatsen is soms mogelijk. Enige verankering aan de grond is altijd wel noodzakelijk om risico van verschuiving op opwaaien door wind te voorkomen.

Deze lichte fundering verankering kan bestaan uit stalen pennen, grondankers of hoekijzers. Plaats deze op de hoeken en verdeeld ze hiertussen gelijkmatig over de wanden van het schuurtje. Bevestig de verankering aan de vloer, bodem of grond en de nieuwe houten opbouw. Hou het opgegeven aantal bevestigingspunten en de aanbevolen plaats (aantal stuks, of hart-op-hart maat h.o.h.) van de producent of leverancier aan. Gebruik als instructie ontbreekt je nuchtere verstand om een goede verankering te bepalen. Of schakel desgewenst een Plaatselijk Bouwbedrijf in.

 

Bevestigingsmateriaal
Kies bij funderingswerk altijd minimaal voor ankers en bevestigingsmiddelen in thermisch of sendzimir verzinkte uitvoering. RVS materiaal is nog duurzamer maar duurder in prijs. Een stalen anker met poedercoating (1 laags of 2 laags) kan ook, maar deze poedercoating beschermlaag is gevoelig voor beschadiging tijdens de montage. Vandaar gaat onze voorkeur uit naar genoemde materiaal kwaliteiten. Mocht er een beschadiging zijn aan de thermisch verzinkte laag, behandel deze dan met zinkcompound. Denk hierbij ook aan zaagkanten van ingekorte ankers of draadeinden. Geef roest zo geen kans.

 

Grondankers en ankerpennen

De grondankers of ankerpennen sla je zo diep in de grond tot de juist diepte / hoogte (peilmaat) bereikt is. Een bestaande tegels of klinkerbestrating ter plaatse van het anker weghalen is meestal nodig. Voor een nette afwerking sla, knip of slijp je deze uitgekomen tegel op maat en plaats deze na aanvullen zandpakket terug en klop deze aan. Overweeg voor strak straatwerk een Goede Stratenmaker, informeer zonder verplichting naar prijs en mogelijkheden.

 

Stalen hoekijzers
Bij het gebruik stalen hoekijzers kun je deze aan het bouwwerk met schroeven of bouten bevestigen. De vloer verankering kan met keilbouten (spreidankers) of lijmankers (chemisch ankers).

Dit type anker fundering is uitsluitend geschikt als lichte fundering voor kleine houten schuurtjes of bergingen in niet geïsoleerde uitvoering. Omdat het vloerniveau binnen en buiten gelijk is, loop je het risico op inwatering. Weet daarom vooraf altijd goed wat allemaal je in de schuur gaat opbergen.

 

Duurzaam bouwen tip
Behandel al het hout dat met de vloer in contact staat extra goed. Denk aan een extra laag verg of dikke menie op de onderkant van grondregel, vraag hiervoor eventueel een Schilder voor. Probeer te voorkomen dat kops hout de grond raakt. Hier trekt vocht extra gemakkelijk is met houtrot tot gevolg. Als het detail niet anders toelaat, behandel het kopse hout dan met zorg. Bouw zo met eenvoudige verankering als lichte fundering een duurzame berging. Eventueel kan een Aannemer uit de buurt je hiermee helpen.

 

Als fundering van grotere bouwwerken gebruik je de fundering op staal of een paalfundering.

 

“Gebruik verankering als lichte fundering voor kleinen schuurtjes