Houten balklaag berekenen
Houten balklaag berekenen doe je zo
Kun je zelf een houten balklaag berekenen? Het uitrekenen van ingewikkelde constructies is echt werk voor constructeurs.
Maar op simpele wijze een houten balklaag bepalen kun je zelf. Om te berekenen welke balk afmeting (houtzwaarte ofwel kopmaat) je zoldervloer of platte dak nodig heeft, kun je met een timmerman vuistregel zelf bepalen.
Zie meer handige tips op Onze Linkpagina »
Berekeningen laten uitvoeren door aannemer of bouwbedrijf kan ook, geld besparen kan op iedere klus met Slim Offertes Aanvragen en op Dagelijkse Uitgaven Besparen.
Meer berekeningen nodig? Gebruik Handige Rekentools>>
Formule
Overspanning (in mm) gedeeld door 20 = minimale balkdikte (balkhoogte in mm).
Een rekenvoorbeeld
Overspanning tussen 2 opleggingen is 4,50 m1.
Dit geeft dan als berekening 4500 mm / 20 = 225 mm.
De balkhoogte moet in dit geval minimaal 225 mm dik zijn (= balkhoogte).
Een standaard houtmaat is dan b.v. 75 x 225 mm geschaafd (breedte x dikte).
Uitgangspunten
Vuren constructiehout (Noord Europees vuren klasse A of B)
Enkelvelds overspanning (1-velds dus zonder tussensteunpunt)
Verdeling balklaag h.o.h. 600 mm (Let op; dit is in praktijk hart-op-hart 610 mm, zie balklaag verdeling bepalen).
De balkhoogte bepaalt de sterkte, de balk breedte volgt hier uit praktisch aan de hand van standaard houtafmetingen. Constructie hout heeft standaard afmetingen die in de houthandel en bouwmarkt te koop zijn.
Deze maatvoering wordt door de constructeur berekend en via een architect vervolgens vaak op de Bouwtekening vermeld.
Ook kunnen de constructiekosten bij in de aanneemsom zitten, ontvang snel een totaalprijs na invullen aanvraag aannemer offertes. Deze bouwers kunnen meteen ook je bouwaanvraag verzorgen.
Dakplaten
Alles over dakplaten voor plat dak en hellen dak inclusief afmetingen en besteltips vind je op Dakplaten. Voor dakpan uitvoering, hulpstukken, afmetingen en (laten)leggen info kijk je onder Dakpannen.
Opmerkingen
Als je de balk dikte berekend hebt, zoek hierbij dan een geschikte balkbreedte. Ga niet altijd voor de smalst mogelijke breedte, dit kan in de praktijk lastig werken. Lees hierover meer op pagina Balklaag verdeling bepalen.
Deze vuistregel voor het berekenen van een houten balklaag gaat uit van een mandragend Plat dak en met geringe ballastlaag (dakgrind). Voor bijvoorbeeld een dakterras (dynamische belasting) en met tegels en plantenbakken moet altijd echt wel een constructieve berekening gemaakt worden.
Krijg goede hulp van GOEDKOPE VAKMANNEN>>
Balklaag hoger dan berekening
Uit praktische overweging kun je ook kiezen voor een balklaag hoogte die groter is dan uit balklaag berekening volgt. Dit om voldoende ruimte te hebben voor aanbrengen van Isolatieplaten tussen de balklaag dak of laten aanbrengen van Kruipruimte isolatie tussen balklaag van een houten vloer.
Ook kan een courante balklaag afmeting goedkoper zijn dan de berekende houtmaat, Bouwmateriaal prijzen vergelijken helpt definitieve afmeting balkhout bepalen. Hier kun je voordelig en direct Online Hout Bestellen (gratis thuisbezorgd!).
Raadpleeg voor zekerheid en bouwvergunning aanvraag altijd een constructeur.
Ook kun je slim alles door aannemer laten berekenen, en voor alle andere veel voorkomende werkzaamheden NU Gratis Offertes Aanvragen>> (Tip!)
Tip; Ontdek ook het overzicht met Beste Bouwpagina’s Online!
Profiteer van Online Rekentools en ga Bouwtekeningen Downloaden>>
Welke balklaag verdeling moet je aanhouden? Bekijk het op Balklaag verdeling bepalen. En bekijk voor start bouw alle schuur bouwen informatie.
Mijne dames en heren,
Uit Uw betoog concludeer ik dat bij een overspanning van 7.000 mm een balkhoogte van 350mm toelaatbaar is: wij willen er alleen maar op lopen om te vegen en isolatie tegenaan te hangen zodat wij in een hoge schuur ‘s winters iets minder kou lijden. 350 mm spant was door ons uitgedacht uit twee lagen underlayment (die 350mm breedte dus) met daartussen boven en onder een strook vuren van +/- 40 x 60 mm. Uw commentaar hierop zou mij een genoegen zijn
M.V.G
Hein Klop
Mijn Beste,
Bedankt voor uw reactie, goed dat u deze vraag hier stelt. Graag willen wij erop wijzen dat het vermelde slechts een vuistregel uit de praktijk betreft.
Het gaat niet in op individuele situaties, dat kunnen wij (al zouden we graag willen!) ook niet in een reactie doen. Het gegeven voorbeeld betreft een standaard situatie met constructiehout van Noord Europees vuren (volhout, klasse A of B).
Uw specifieke situatie betreft een samengestelde ligger in een spanconstructie. Ook een grote overspanning van 7 meter hout valt al snel buiten standaard “rekenmodellen”. Dit alles tezamen is dus zeker niet vergelijkbaar met een 1-veld plat dak overspanning.
Zoals het artikel begint en eindigt is het altijd raadzaam voor uitvoering een constructeur naar uw specifieke detaillering en situatie te laten kijken. Deze rekent precies uit wat nodig is voor een veilige constructie.
Bij een erkend constructiebureau of goede constructeur krijgt u een verzekerde garantie op het rekenwerk. Een prettige gedacht straks bij extreme omstandigheden en noodweer!
Dit goed laten uitrekenen is ook wat we u van harte aanbevelen in uw situatie.
Succes met de bouwplannen!
Wij hebben een Terras ( appt gebouw ) van +/- 60m2…in Spanje. Het entree-gedeelte bestaat uit 3 stenen muren 4 mtr bij 6.50 mtr. ( 1 zijde open dus ) Dat gedeelte willen wij “overkappen” en voorzien van een schuifpui zodat we dus een “kamer” erbij krijgen. Voorwaarde van de eigenaren-vereniging is dat een lichtgewicht dak ok is.( Alu/Iso/Alu dakplaten ) Deze platen zijn in Spanje makkelijk verkrijgbaar. Ik wil wel op het uiteindelijke dak kunnen lopen c.q. later zonnepanelen/constructie kunnen neerzetten ( rek- constructie) Als ik een houtraster wil maken op de bestaande muren met om/de 61 cm dwars houtbalken en dit verlijm + schroef ( constructieschroeven EUROTEC ) is dan een maatvoering van 75 / 200 voldoende?
Beste Lassing,
Deze situatie kunt u het beste voorleggen aan een bouwkundige met kennis van Spaanse bouw- en regelgeving. Zeker gezien de extra belasting die u in de toekomst mogelijk gaat aanbrengen. Laat hierbij dan ook de oplegging of verankering van de balklaag op bestaande muren bepalen.
Succes met de overkapping, we komen het resultaat graag inspecteren! 😉